Laura

Hoi, ik ben Laura

en ben een grote gember fan :-))

Enkele desserten met gember

Desserten, we zijn er allemaal dol op. Of je nu een snoeper bent of niet, een lekker zondags taartje of een cake op een feestje kan er altijd wel in, niet? Wel, het is ook mogelijk om desserten voor te schotelen met gember. Wil je ook wel eens de vele voordelen van gember verwerken in je desserten? Dan heb je hieronder alvast twee mogelijke recepten, die je als vanzelf zullen doen watertanden en doen vragen naar meer!

Dessert 1 – Wortelcake met pompoenpitten en gember

Pompoen is niet het hele jaar door te verkrijgen en het is best dat je deze verorbert in tijden dat deze echt heerlijk vers te verkrijgen is. Maar pompoenpitten zijn gelukkig wel altijd te vinden in de supermarkt! Vandaar dit heerlijke dessert: makkelijk te bereiden en overheerlijk in je mond!

Wat heb je nodig (twee personen)?

  • 8 g verse gember
  • 150 g wortelen
  • 1 ei
  • 100 g boter
  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 75 g suiker
  • 20 à 30 g pompoenpitten

Hoe ga je te werk?
Ontdoe eerst en vooral de wortels van hun schil met een dunschiller en rasp ze. Je kan dit ook doen met een goeie blender; ikzelf gebruik daar mijn VitaMix Blender voor. Doe hetzelfde met de gember en klop hierna het ei op met de suiker. Voeg aan dit mengsel de boter aan toe (deze kan je best eventjes zacht maken) en klop het geheel nog wat verder op. Voeg hierna de bloem toe en zorg ervoor dat het tot een deeg wordt verwerkt tot op het ogenblik dat alle klonters zijn verdwenen. Doe er hierna zowel de wortels als de gember bij en verwarm je oven voor op 170°.

Neem een cakevorm (of enkele kleine vormpjes) en smeer deze in met boter. Bestrooi alle kanten met wat bloem en klop het teveel aan bloem weg, zodat je cake niet besmeurd zal zijn met het witte goedje. Vul de vorm (of de vormpjes) met het deeg en werk het geheel af met pompoenpitten naar smaak. Zet je vorm (of vormpjes) nu zo’n 30 à 40 minuten in de oven en haal hem (ze) er pas uit als de cake mooi goedbruik gebakken is en als er geen cake meer blijft kleven aan je mes. Laat nog eventjes afkoelen en smullen maar!

Dessert 2 – Rabarber-gembercompote met slagroom

Rabarber en gember: het zijn net twee handen op één buik! Heb je de combinatie nog nooit samen gegeten? Dan is vandaag het moment aangebroken dat je deze heerlijke lekkernij eens uitprobeert. Je hebt er niet veel voor nodig en de bereiding is al helemaal een makkie. Eenvoud op zijn best!

Wat heb je nodig (twee personen)?

  • Een stukje verse gember geschild en in plakjes gesneden
  • 30 à 35 g rietsuiker
  • Ongezoete slagroom
  • Een halve kilo rabarber in stukjes van 1 à 1,5 centimeter
  • Een scheut water
  • Verse muntblaadjes

Doe de rabarberplakjes in een pan en voeg de gember er tezamen met de suiker aantoe met een scheut water. Breng het geheel aan de kook en laat het zo’n 10 à 12 minuten gaarkoken. Haal hierna de plakjes gember uit de pan en laat de compote verder afkoelen. Klop de slagroom en serveer deze met de rabarbercompote in een mooi potje. Werk naar smaak af met enkele muntblaadjes.