Laura

Hoi, ik ben Laura

en ben een grote gember fan :-))

Enkele gerechten met gember

Ok, het is geweten dat gember vele voordelen met zich mee brengt, dus waarom ga je niet onmiddellijk aan de slag met gember in je keuken? Je potten en pannen staan al voor je klaar en hieronder zorgen we alvast voor twee heerlijke recepten voor gerechten met gember. Het zijn er slechts twee, terwijl er een heleboel voorhanden zijn in kookboeken en op het internet, dus waar wacht je nog op? Smullen maar!

Gerecht 1 – Aardbeiensalade met gember

Een salade kan altijd smaken, zowel tijdens de hete zomerdagen als op koude winterdagen. Het is verfrissend en gezond en bovendien ook voordelig als je je gewicht in de gaten wilt houden. Over dit laatste gesproken: gember helpt je bij het afvallen, aangezien het je hongergevoel vermindert, dus deze aardbeiensalade zal zeker in de smaak vallen als je op dieet bent!

Wat heb je nodig (twee personen)?

 • 200 à 300 g aardbeien
 • Een flink stuk gember
 • 30 à 40 g suiker, liefst kristalsuiker
 • Een takje verse munt

Hoe ga je te werk?
Eerst en vooral ga je aan de slag met de gember. Deze snij je in kleine stukjes, zo klein mogelijk. Giet hierna zo’n 15 cl water in de pan, waaraan je de suiker toevoegd. Roer in het geheel tot je ziet dat de suiker volledig is opgelost. Breng het suikerwater dan aan de kook en laat het zo’n 5 minuten koken, waarna je de stukjes gember toevoegd. Laat het mengsel nu zo’n 20 minuten koken op een zacht pitje.

Terwijl het mengsel kookt, kan je aan de slag gaan met de aardbeien. Was ze, ontdoe ze van hun kroontje en snij ze in stukken, afhankelijk van hun grootte in 2 of in 4. Zet deze eventjes in de koelkast en haal vervolgens de pan met de gembersiroop van het vuur. Laat het goedje afkoelen en giet, eens het afgekoeld is, over de aarbeiden. Meng het geheel goed en werk je bordje af met wat verse muntblaadjes.

Gerecht 2 – Zalm met sojasaus en gember

Voor de visliefhebbers is het onderstaande receptje een echte aanrader. Bovendien is zalm een gezonde vis en een grote aanrader door onze gekende voedingsdriehoek. Ga vlug aan de slag en proef zelf welke toegevoegde waarde gember kan hebben bij je gerecht!

Wat heb je nodig (twee personen)?

 • 1 verse gember
 • 2 zalmfilets, elk van zo’n 150 g
 • Een bundeltje kervel
 • Een halve citroen
 • 1 soeplepel sojasaus
 • Peper en zout
 • Een halve kl wasabi
 • 1 soeplepel Worcestersaus

Hoe ga je te werk?
Neem de gember eerst onder handen door hem in kleine en dunne staafjes te snijden. Bewaar hierbij de schil ga vervolgens aan de slag met de zalm. Snij in beide filets een smalle opening en stop hierin telkens een drietal staafjes gember in. Neem hierna de kervel en meng de blaadjes met de overige gember (snij deze eerst in stukjes) en het sap van de halve citroen. Ook de soja- en Worcestersaus mag je hieraan toevoegen alsook de wasabi. Mix het geheel goed en bewaar het op kamertemperatuur.

Breng nu water aan de kook in een stoofpot. Stop de schillen van de gember die je initieel hebt bijgehouden hierbij en kook daarbij samen beide zalmfilets gedurende ongeveer 5 minuten, afhankelijk van hun dikte. Leg de filets op twee borden en voeg als afwerking nog wat staafjes gember toe. De saus kan je apart serveren of meteen op de borden.